Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Tupakointi » Miten lopetan tupakoinnin?

Miten lopetan tupakoinnin?

Tupakka ja nuuska maistuvat ehkä vähän liikaa nykyään ja haluaisin lopettaa varsinkin polttamisen. Tupakointi myös maksaa aika paljon. Mikä olisi hyvä keino lopettaa tupakointi, kun edes nuuska ei auta? Kyse ei ole nikotiiniriippuvuudesta. vaan tapatupakoinnista esim. seurapiirissä.

Vastaus:
Hyvä, että olet itse huomannut tupakoinnin haitat, kuten rahanmenon. Terveys on tietenkin myös tärkeää säilyttää. Oma motivaatio onkin se tärkein asia riippuvuudesta ja huonosta tavasta eroon pääsemiseksi.

Kohdallasi kyseessä on siis enemmänkin tapariippuvuus ja mikäli ymmärsin oikein, myös ns. sosiaalinen riippuvuus. Useasti tupakan erialiset vaikutukset tukevat toisinaan; fyysinen-, psyykkinen-, sosiaalinen ja tapariippuvuus.

Tupakoinnista luopumisen tekeekin vaikeaksi se, että tupakoitsija on tottunut yleensä polttamaan tietynlaisissa tilanteissa, seurassa tai tunnetilassa. Milloin sinun tekee eniten mieli tupakkaa? Onko tilanteita, joissa sitä ei tee mieli? Oppimalla tunnistamaan itsessäsi milloin mielesi tekee tupakkaa, opit myös muuttamaan omaa käyttäytymistäsi. Lopettaessaan tupakoitsija joutuu etsimään uusia korvaavia tapoja, tupakoimattomuus pitää siis opetella.