Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Toiminnalliset riippuvuudet » Miten voisin vähentää tietokoneen käyttöä?

Miten voisin vähentää tietokoneen käyttöä?

Miten voisin vähentää netin turhaa käyttöä? Entä mitä muuta voi tehdä, kuin olla koneella? Haluaisin tehdä muutakin, mutta en kykene lopettamaan koneella oloa tarpeeksi ajoissa. Miten tekisin sen?

Vastaus:
Netinkäyttö on nuorille hyvinkin luontevaa ja merkittävässä osassa esimerkiksi sosiaalisessa kanssakäymisessä. Jos kuitenkin netissä vietetty aika vie turhan paljon aikaa muulta tekemiseltä, on hyvä pohtia vähentämistä. Varsinkin, jos vähentäminen tuntuu vaikealta.

Nettiriippuvuudesta on mahdollista päästä omatoimisesti eroon. Voisit esimerkiksi pohtia, milloin haitallinen netinkäyttö mielestäsi alkoi ja mistä mielekkäästä tekemisestä olen ennen sitä nauttinut. Voisit myös kartoittaa, millä sivuilla useimmiten käyt ja mikä sinua vetää kyseisille sivuille. Liittyykö netin käyttöön mahdollisesti pelaamista? Voi olla hyvä ajatus asettaa itselle jonkinlaiset rajat ja ehkä jopa ajat, milloin käytät tietokonetta ja kuinka pitkän ajan.

Näiden pohdintojen jälkeen muistat ehkä minkälaisista asioista olit ennen kiinnostunut ja mihin kaikkeen aikaa voi käyttää. Minkä uuden harrastuksen haluaisit kenties aloittaa?

Mikäli haluat, on nettiriippuvuuteen saatavilla myös ammattilaisen apua. jota tarjoavat paikkakuntasi A-klinikat tai Nuorisoasemat. Edellä mainituissa hoitopaikoissa nettiriippuvuutta hoidetaan lähes samalla tavalla, kuin muitakin riippuvuuksia. Työntekijän kanssa asetetaan toisin sanoen tavoitteet ja hoitosuunnitelma sekä päätetään miten tilanteen kehittymistä seurataan. Myös kouluterveydenhoitajalta voit kysyä neuvoja ja tukea netinkäytön vähentämiseen.