Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Seksuaalisuus ja sukupuoli » Äiti tytöttelee vaikka haluan olla poika, mitä teen?

Äiti tytöttelee vaikka haluan olla poika, mitä teen?

Minulla olisi pieni ongelma. Olen tyttö ja tajusin noin 1-2 kuukautta sitten haluavani olla poika. Tyttönä oleminen ei tunnu oikealta ja tytöksi kutsuminenkin tuntuu pahalta. Puhuin äidilleni siitä, että haluan olla kuten poika ja sainkin esimerkiksi luvan leikata tukan. Äiti taisi kuitenkin ymmärtää, että haluan vain pukeutua kuin pojat. Olen miettinyt että voisin koittaa puhua äidille suoraan asiasta, mutten vain pysty. Asiasta puhuminen on niin vaikeaa... Samalla pelottaa, että olenko ns. varma tästä asiasta.

Vastaus:
On ensinnäkin todella hienoa, että olet jutellut asiasta äidin kanssa edes pintapuolisesti. Se on nimittäin alku ja ilmeisesti äitisi reaktio ihan ok.

Kerrot, että tajusit 1-2 kuukautta sitten haluavasi olla poika. Transsukupuolisuuden tai sukupuolettomuuden kokemus vahvistuukin usein murrosiässä tai sen kynnyksellä. Jotkut ovat varmoja omasta identiteetistään heti, toisilla saattaa mennä hetki löytää se parhaiten kuvaava kategoria, jotkut eivät halua määritellä omaa sukupuoltaan koskaan. Nämä kaikki ovat täysin normaaleja tapoja kokea ja elää sukupuoli.

Samalla tavalla on täysin sallittua ns. etsiä itseään. Sukupuoli-identiteetti on iso osa jokaista ja ei siis ihme, jos mietityttää. Sulla on lupa olla epävarma, mutta silti kokea sukupuoliristiriitaa. Kukaan ei myöskään voi tietää, miltä itsestä tuntuu viiden vuoden päästä.

Se, että haluat puhua äidin kanssa, on merkki luottamuksesta äitiä kohtaan. Se ei kuitenkaan poista sitä, että omasta identiteetistä kertominen tuntuu usein kovin vaikealta. Moni pelkää vanhempien reaktiota, joka onneksi usein paljastuu ihan hyväksi. Vanhemmat kun yleensä toivovat vain että lapsi on onnellinen.

Suosittelen antamaan itsellesi aikaa. Voit hiljalleen pyytää äitiä esimerkiksi välttämään tyttömäisten ilmaisujen käyttämistä jne. Jossain vaiheessa tulee varmasti se oikea tilanne, jossa sanat tulevat suusta kuin itsestään. Voit myös harjoitella puhumista jonkun kaverin tai toisen luotettavan aikuisen kanssa. Onko sinulla joku, jonka kanssa jutella sukupuolen kokemuksistasi?

Samalla vaikka oma kokemus onkin se kaikista tärkein, voi olla hyödyllistä lukea esimerkiksi erilaisista sukupuoli-identiteeteistä. Lukemastasi tiedosta voi myös poimia äidille tietoa, sillä usein vanhemmat vaan eivät yksinkertaisesti tiedä mistä on kyse. Tietoa löytyy esimerkiksi transtukipisteen sivulta, myös tätä opasta kannattaa vilkaista. Yksi vaihtoehto onkin lähettää esimerkiksi tuo opas äidille. Siihen tutustuttuaan hän varmasti haluaa jutella sun kanssa ja kuulla enemmän sun ajatuksia. Toinen hyvä keino on kirjoittaa ajatuksista äidille puhumisen sijaan.