Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Seksuaalisuus ja ihmissuhteet » Miten kerron perheelleni homoseksuaalisuudesta?

Miten kerron perheelleni homoseksuaalisuudesta?

Minua mietityttää, miten kertoisin vanhemmilleni ja muutenkin perheelleni, että koen itseni enemmän homoseksuaaliksi kuin heteroksi. Pelkään, että äitini ja isäni eivät hyväksy minua tällaisena kuin olen. En tiedä pitäisikö antaa heidän jossain vaiheessa vain huomata, vai kertoa heille nyt? Olen toki koittanut kertoa, mutta olen aina jäätynyt saman tien yrittäessäni sanoa sitä.

Vastaus:
Perusolettamus on valitettavan usein sellainen, että ihminen on heteroseksuaali, vaikka seksuaalisen suuntautumisen (ja sukupuoli-identiteettien) kirjo on todellisuudessa huomattavasti laajempi. Jotkut ihmiset eivät myöskään halua määritellä itseään minkään nimityksen alle, vaan nauttivat sellaisen ihmisen seurasta johon on rakastunut, huolimatta tämän toisen ihmisen sukupuolesta.

Ei-heterot ihmiset joutuvat yleensä tulemaan oman seksuaalisuutensa kanssa esiin (usein käytetään ilmaisua ”tulla ulos kaapista”) useita kertoja elämässään. Tämä johtuu yllä mainitusta oletuksesta kaikkien ihmisten heteroseksuaalisuudesta ja heteroseksuaalisuuden luonnollisuudesta, toisin sanoen heteronormatiivisuudesta. Heteronormatiivisuus on kuitenkin kulttuurisesti määrittyvä ja näin ollen muuttuvaa. Useat nuoret esimerkiksi ajattelevatkin asioista avoimemmin, kuin vanhemmat sukupolvet.

Ajan kanssa ihminen oppii oman tapansa kertoa elämästään muille. Tarinoita muiden ihmisten "ulostuloista" voit lukea esimerkiksi kirjasta nimeltä Ulos kaapista, myös erilaisista nuorten vertaisryhmistä saattaa saada vinkkejä, tukea ja rohkaistusta vanhemmille kertomiseen. Voit myös kokeilla avata keskustelua seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja ihmisten yhdenvertaisista oikeuksista yleisemmällä tasolla kuulostellen, miten keskustelu lähtee perheessäsi etenemään.

Setan nettisivuilta löydät Setan paikallisjärjestöjen yhteystietoja. Kannattaa tarkistaa, kokoontuuko paikkakunnallasi sateenkaarinuorten ryhmä ja mihin ottaa yhteyttä, jos vanhempien kanssa ilmenee ongelmia. Myös verkossa on saatavilla tukea ja neuvoja, esimerkiksi Sinuksi-palvelussa. Usein vanhemmat kuitenkin toivovat nuoren parasta ja pelko hyväksynnän menettämisestä osoittautuu turhaksi.