Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Mielenterveys » Miten kerron äidille viiltelystä?

Miten kerron äidille viiltelystä?

Olen 12-vuotias tyttö ja viiltelen. En ole sanonut äidille, mutta varmaan pitäisi. Miten voisin kertoa sille? Olen lisäksi ujo, joten kertominen tuntuu vaikealta.

Vastaus:
Olet rohkea, kun kerroit viiltelystä tänne nettineuvontaan. Ja kyllä, minäkin kannustaisin sinua kertomaan äidillesi. Tiedän ettei se ole helppoa, mutta yritä ajatella niin, että vaikeampaa se on, mitä kauemmin asiaa salaat. Ja saattaa olla, että pian äitisi näkee tai arvaa, jos käteesi on jäänyt jälkiä. Melkein tiedän, että äitisi arvostaa enemmän sitä, että kerrot hänelle ajoissa. On kuitenkin todennäköistä, että jäät kiinni ennemmin tai myöhemmin.

Oletko miettinyt miksi viiltelet? Viiltely on melko yleistä nuorten keskuudessa ja usein syynä on jonkinlainen paha olo. Onko sinulla koulussa kaikki hyvin, entä kavereiden kanssa ja kotona? Olisi tärkeää löytää joku syy sille, miksi haluat vahingoittaa itseäsi. Kun sellainen löytyy, voit ehkä saada siihen apua ja tukea, eikä sinun sen jälkeen toivottavasti enää tarvitse viillellä. Kuulostaako suunnitelma hyvältä? Joskus toki nuoret haluavat vain kokeilla, miltä se tuntuu. Ovat ehkä kuulleet kavereilta tai lukeneet jostain.

Voit lukea aiheesta lisää Nuortenlinkin tietoartikkeleista Viiltely ja Apua viiltelyyn. Nuorten mielenterveystalo on myös julkaissut itsehoito-oppaan nimeltä Vapaaksi viiltelystä. Ensimmäinen askel on kuitenkin kertoa äidille rehellisesti. Myös kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille voi puhua asiasta luottamuksellisesti.