Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Huumeet » Miten lopetan kannabiksen käytön?

Miten lopetan kannabiksen käytön?

Olen polttanut kannabista noin vuoden ajan päivittäin. Haluaisin lopettaa käytön, mutta se tuntuu vaikealta yksin. Uskon, että polttelun takia minusta on tullut ahdistuneempi ja masentuneempi kuin aiemmin, mutta ilman kannabista olo on vieläkin kurjempi. Mitä kautta voisin hakea apua tai neuvoa? Ylipäätään avun hakeminenkin tuntuu vaikealta.

Vastaus:
On hyvä asia, että olet hakemassa apua tilanteeseesi. Kannabiksen käyttö voi vaikuttaa mielialaan ja nostaa riskiä sairastua masennukseen. Lisätietoa asiasta löytyy muun muassa Nuortenlinkin artikkelista Kannabismyytit ja Hamppu.

Toit esille, että avun hakeminen tuntuu vaikealta. Voit aloittaa Päihdelinkin sivuilta löytyvästä oppaasta, joka on laadittu tukemaan kannabiksen käytön omatoimista lopettamista.

Vieroitusoireet liittyvät kannabiksen käytön lopettamiseen. Olisi kuitenkin myös hyvä, että harkitsisit hakeutumista paikkakuntasi päihdepalvelujen piirin. Varsinkin, jos käyttö on kestänyt yhtäjaksoisesti jo vuoden ajan. Voit hakeutua iästä riippuen joko Nuorisoasemalle tai Päihdepoliklinikalle, joissa hoito on luottamuksellista ja maksutonta. Nuorisoasemalle voi hakeutua matalalla kynnyksellä 13–23 -vuotiaat nuoret. Jos olet vielä koulussa, voit kysyä neuvoa myös kouluterveydenhoitajalta.

Kannabiksen lopettamiseen liittyvässä hoidossa asiakas käy terapeuttisia keskusteluita työntekijän ja/tai vertaisryhmän kanssa. Klinikalla on mahdollisuus tavata myös lääkäriä, joka tarvittaessa voi määrätä lääkityksen myös esille tuomaasi ahdistukseen ja masennukseen.

Olet jo rohkeasti ottanut askeleen kysymällä neuvoa Nuortenlinkistä. Rohkaisen sinua kuitenkin hakemaan vielä lisää apua tilanteeseesi, jotta saat kohennusta mielialaan sekä tukea päihteettömyyteen.