Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Alkoholi » Vanhemmat kännäävät, mitä teen?

Vanhemmat kännäävät, mitä teen?

Miten saan vanhemmat lopettamaan juomisen? Tehtävä on varmasti mahdoton, eikä mikään ole auttanut 10 vuoden aikana. En jaksa enää katella kännäämistä, sekoilua ja uhkailua. Mitä tehdä?
 
Vastaus:
Hienoa, että olet tullut hakemaan apua vanhempiesi tilanteeseen ja ennen kaikkea itsellesi. Kerrot, että olet sietänyt vanhempiesi liiallista alkoholinkäyttöä jo vuosien ajan. Vanhempien alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa pelkoa ja tuntua häpeälliseltäkin. Kodin tulisi olla paikka jossa olla turvallinen ja hyväksytty olo.

Onneksi tarjolla on monenlaista apua ja luotettavia aikuisia, joiden luo voisit mennä juttelemaan. Olisiko sinun mahdollista kertoa tilanteestasi vaikka koulun terveydenhoitajalle tai kuraattorille? Tai vaihtoehtoisesti jokin lähisukulainen tai vaikka nuorisotalon työntekijä? Voit myös aina ottaa yhteyttä oman alueesin lastensuojelun työntekijään, jonka läydät oman paikkakuntasi sosiaalitoimistosta.

Myös netissä on nykyään paljon apua tarjolla. Katso nettisivuista esimerkiksi www.varjomaailma.fi tai www.mll.fi/nuortennetti. Monet järjestöt ylläpitävät myös nuorten vertaisryhmiä, kuten www.mll.fi, joiden kautta on mahdollista tutustua toisiin samassa tilanteessa oleviin nuoriin. Myös erilaiset chatit saattavat olla hyviä tapoja purkaa omaa ahdistusta, viikoittaiset chattiaikataulut löydät täältä.

Joskus vanhemmat eivät edes ymmärrä, miten heidän alkoholinkäyttö vaikuttaa nuoreen, eivätkä ehkä edes koe omaa juomistaan ongelmaksi. Ehkä hekin tarvitsevat siihen ulkopuolisen apua, kun ovat siihen valmiita. Nyt on kuitenkin tärkeintä, että olet rohkeasti hakenut apua itsellesi, se on sinun oikeutesi!