Etusivu » Nettineuvonta » UKK » Alkoholi » Miten autan veljeäni, joka juo liikaa?

Miten autan veljeäni, joka juo liikaa?

Veljeni käyttää suuria alkoholimääriä useita kertoja viikossa, eikä näe tai halua nähdä sen vaikutuksia lähipiiriin. Me läheiset olemme enemmän kuin huolissaan, mutta saamme vain vihan niskaamme, kun yritämme keskustella asiasta. Kuinka saada läheinen näkemään oman alkoholinkäyttönsä seuraukset?
 
Vastaus:
Kiitos viestistäsi. On valitettavan tavallista, että läheiset ovat huolissaan ja kärsivät yhden perheenjäsenen juomisesta. Tämä juova perheenjäsen ei välttämättä ole valmis myöntämään ongelmaansa, eikä keskustelemaan siitä. Puheeksi ottaminen on vaikeaa, jos veljesi kokee huolenosoituksenne syytöksinä. Ja ilmeisesti hän puolustautuu vihastumalla. Siitä huolimatta on hyvä juttu, että teillä muilla on niin avoimet puhevälit, että pystytte puhumaan tilanteesta keskenänne.

Ehdotan, että joku teistä yrittää kertoa huolesta silloin, kun veljesi on selvin päin. Joskus keskustelua auttaa yhdessä tekeminen, vaikka kävelylle lähteminen. Siinä samalla on mahdollista kertoa, että veljesi on teille niin tärkeä ja rakas ihminen, että ette halua hänen vahingoittavan itseään alkoholilla. Oman huolen ilmaiseminen on neutraali tapa aloittaa asiasta puhuminen. Kinaamista kannattaa vältää, koska se estää rakentavan keskustelun. On tärkeää rajata veljesi alkoholinkäytön haitat muille ihmisille. Humalatila ei oikeuta ketään häiritsemään muiden ihmisten elämää. Kertokaa veljellesi suoraan, että häiritsevä käytös pitää saada loppumaan. 

Jäin miettimään, onko veljellesi tapahtunut joitain, joka on laukaissut liiallisen alkoholin käytön? Tai onko juomisen taustalla jokin psyykkinen oireilu, esimerkiksi ahdistuneisuus tai masennus? Voisit tarjoutua lähtemään hänen kanssaan A-klinikalle tai nuorisoasemalle. Hoitopaikan valintaan vaikuttavat veljesi ikä ja kotipaikkakunta. Jos sinä haluat puhua asiasta ammatti-ihmisen kanssa, mene juttelemaan esimerkiksi opiskelupaikkasi kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa.